KÜLTÜR-ÇEVRE DOĞA PROJE SERGİSİ

İzmir Müze Müdürlüğü ve İzmir Kültür Gönüllüleri Grubu işbirliğiyle düzenlenen, anaokullarından üniversiteye kadar birçok kurumun dahil olduğu, 7 ay süren "Kültür-Çevre-Doğa" proje sergisi İzmir Vali Yardımcısı Sayın Fatih KIZILTOPRAK'ın katılım sağladığı açılış ile konukların beğenisine sunuldu. 24 Mayıs-10 Haziran arası İzmir Arkeoloji Müzesinde ziyarete açık olan sergide, öğrencilerin atıklardan yaptıkları tasarımlarla ilçelerinde bulunan antik kentleri ve doğa güzelliklerini sanatsal bir bakış açısıyla yansıttıkları eserler ziyaret edilebilecek. Aliağa'dan Yenişakran İlkokulu ve Aliağa Anaokulu'nun dahil olduğu projede öğretmen ve öğrencilerin KYME temalı eseri büyük beğeni topladı. Açılış konuşması ve serginin gezilmesinin ardından; Müze Müdürü Cengiz TOPAL, Müze Müdür Yardımcısı Elif ERGİNER, Akademisyen Nurhayat YENİCE, Müze Eski Müdürü ve KYME kazılarında uzun yıllar görev almış Pınar AYDEMİR Aliağa Anaokulu'ndan Şerife ALTUN ve Yenişakran İlkokulu'ndan Osman ÖNGÖREN  ve öğrencilerine projeye desteklerinden dolayı teşekkür ve katılım belgelerini takdim etti.

Proje kapsamında Aliağa Anaokulu ve Yenişakran İlkokulu öğrencileri bir zamanlar yaşadığımız topraklarda Kyme adında büyük bir kentin olduğunu, bu liman kentinin günümüzde olduğu gibi deniz ticareti ve tarım sayesinde ekonomik olarak geliştiğini ve sikke basan ilk şehirlerden olduğunu öğrendiler. Yaratıcı drama ile geçmişe yolculuk yaparak Kymelilerin yaşayış biçimlerini eğlenerek öğrendiler.  Aliağa'da bulunan Kuş Cenneti'ne düzenlenen gezide flamingolar, arıkuşu, yağmurcun, kızıl kırlangıç gibi bir sürü kuş türünü gözlemlediler. Belediye Başkanı Serhan ACAR da  gezide öğrencilere eşlik ederek öğrencilere Aliağa Kuş Cenneti kitabını hediye etti.

 Projenin ana teması günümüzde çevre, hava ve deniz kirliliğinin yaşadığımız yerleri tehdit etmesi ile bu konuda toplumsal çevre-doğa-kültür bilincini küçük yaşlardan itibaren öğrencilere kazandırmaktır. Bu konuda öğrencilerimiz ve ailelerimiz ile birlikte proje süresince atıkları biriktirip, ayrıştırıp çeşitli etkinliklerde kullandık. Proje için tasarlanan heykel için Aliağa'da bulunan gemi söküm tesislerinden temin edilen gemi radarı, metal dolaplar gibi atıklarla sanayi kenti içinde sıkışmış bir antik kenti canlandırmaya çalıştık. Kyme antik kenti kazı çalışmaları sırasında çıkarılan sikkeleri, bronz atlet heykelini ve kuş cennetinde bulunan nadir bazı kuş türlerini plastik ve sentetik atıklar kullanarak  mozaik tekniği ile heykel üzerinde çalışıldı. Kyme kazıları sırasında ortaya çıkartılan dalga mozaik desenini plastik kapakları kullanarak heykel üzerine yerleştirdik. Ayrıca dijital atıkların çevresel kirlilik üzerindeki etkisine de dikkat çekmek istedik.

Proje süresince proje koordinatörü Pınar AYDEMİR, Dokuz Eylül Üniversitesi Resim ve Heykel Bölümü'nde akademisyen Nurhayat YENİCE, Yaşar Üniversitesi Görsel İletişim Tasarımı Bölümü'nde akademisyen Daniella SAVASTA, İzmir Ticaret Müzesi Müdür Yardımcısı Dr. Ayşegül SELÇUKİ UYSAL, İzmir Arkeoloji Müzesi Müdür Yardımcısı G. Elif ERGİNER,  İzmir Kent Kültürü için pek çok gönüllü çalışmalarda yer alan Burçin KİPMAN, şair ve kent tarihçisi Cem Seyhun ÜNBAY, resim/seramik öğretmeni Gülnur PAYZANOĞLU ve Aliağa Ted Koleji resim öğretmeni Sibel ÇELİK öğrencilerimize proje çalışmaları boyunca destek oldular.

25-05-202225-05-202225-05-202225-05-202225-05-202225-05-202225-05-202225-05-202225-05-2022



Yazdır

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin



  Beğen | 1  kişi beğendi